zondag 26 september 2010
zondag 5 september 2010
zondag 29 augustus 2010
donderdag 26 augustus 2010
zaterdag 21 augustus 2010
vrijdag 13 augustus 2010
woensdag 11 augustus 2010
maandag 9 augustus 2010
donderdag 5 augustus 2010
woensdag 4 augustus 2010
maandag 2 augustus 2010
vrijdag 30 juli 2010
woensdag 28 juli 2010
woensdag 21 juli 2010
dinsdag 20 juli 2010
maandag 19 juli 2010
donderdag 15 juli 2010
dinsdag 13 juli 2010
zaterdag 10 juli 2010
donderdag 8 juli 2010
dinsdag 6 juli 2010
maandag 5 juli 2010
maandag 28 juni 2010
vrijdag 25 juni 2010
donderdag 24 juni 2010
woensdag 23 juni 2010
dinsdag 22 juni 2010
donderdag 17 juni 2010
woensdag 16 juni 2010
dinsdag 15 juni 2010
maandag 14 juni 2010
donderdag 10 juni 2010
dinsdag 8 juni 2010
donderdag 3 juni 2010
maandag 17 mei 2010
Wij zijn Made by Society
Open. Niet alleen madebysociety.com is vanaf nu open. Maar ik propageer bovenal een open houding naar elkaar. Een soort openheid die verbindingen tussen mensen onderling tot stand brengt. Made by Society beoogt met zijn platform sociale mensen en merken met elkaar te verbinden. Mensen die zich hebben ontdaan van het begrip consument. En merken die naast hun behoeftevervullende functie een zinvolle bijdrage willen leveren aan de wereld. Made by Society zal dus specifiek aandacht schenken aan merken die zich op een verantwoorde manier willen manifesteren – hoe moeilijk dit soms ook blijkt te zijn. Daarnaast zal ik in bredere zin alles aanraken wat me op sociaal, zakelijk en creatief gebied interesseert. Nu nog alleen, maar zeer binnenkort met meerdere bloggers. Naast een platform waar kennis gedeeld wordt, zal ik – in naam van Made by Society – projecten uitvoeren. Communicatieprojecten waar merken en sociale doelen met elkaar worden verbonden. Het Wish-project kan hiervoor als pilot worden gezien. En er wordt hard gewerkt aan een project met Z Straatmagazine en het Leger des Heils. Ik hoop dat ik mijn bezoekers kan inspireren. Wordt vervolgd.
Opmerking: mijn daanneleman.blogspot.com blijft bestaan, maar zal voor het grootste deel worden overgenomen door madebysociety.com. Ik hoop tot ziens!
woensdag 12 mei 2010
Ben & Jerry’s Weggeefmachine maakt van de Givolution een goedkope marketingstunt
In een eerdere post had ik al aangegeven dat ik geen fan ben van de Givolution-aanpak van Ben & Jerry’s. De campagne hinkt namelijk op twee gedachten: belangeloos geven en ordinaire marketingactie. Ter promotie van de ‘nieuwe’ ijssmaak ‘Fairly Nuts’ zet Ben & Jerry’s de Weggeefmachine in. Wil jij ook een ijsje weggeven? Dan moet je eerst een ijsje kopen. Door de streepjescode in te voeren op de Givolution-website geef je vervolgens een ijsje – te zien via een livestream - aan een willekeurige voorbijganger. Wat mij betreft gewoon een promoteam in een modern jasje en dan moet je ook nog eerst een ijsje kopen. Hoe kan ik de Givingchain verbreken?
Labels:
BenJerry's,
Givolution,
MvO,
social branding
maandag 10 mei 2010
De 'digitale' trends van dit moment
Eerder deze week verscheen op Molblog ‘Digitaal moeten we allemaal’: een verslag van de derde #dwwa10. Hier wil ik inzoomen op de voorspellingen van trendwatching.com. De digitale voorbeelden van Nike laten zien hoe een trend kan worden geïmplementeerd door een merk. Misschien overbekend, maar om je vingers bij af te likken.
Online Oxygen
Reinier Evers (oprichter) kwam namens trendwatching.com vertellen wat de belangrijkste ‘digitale’ trends van het moment zijn. Want een wereld zonder online is nauwelijks nog voor te stellen. In een onlangs gedaan onderzoek waar mensen werd gevraagd twee weken zonder internet te leven, was er geen gezin te vinden dat voor minder dan $ 950 de uitdaging aan wilde gaan: No net? We’d rather go without food. Een quote van Kevin Kelly (o.a. WIRED) is exemplarisch voor het belang van online in deze tijd: “Online culture is the culture.” We zullen later zien hoe dit onderscheid tussen online en offline vervaagt. Het is bovendien goed om te weten dat Online Oxygen iets is dat trendwatching.com al in 2004 opmerkte. Online cultuur is dus van trend tot gemeengoed geworden.
Een trend, wat is dat?
Voordat we verder gaan is het misschien goed om de definiëren wat een trend eigenlijk is: “ A manifestation of something that has unlocked or newly serviced an existing consumer need, desire, want, value." Oftewel, iets dat appelleert aan iets dat in essentie al bestaat. “Wat we bij trendwatching.com doen, is eigenlijk dus niets anders dan het lezen van de tijd, maar om dit goed te doen hebben we wel veel ogen en oren nodig.” Dit en het interpreteren van trends is wat wij doen voor bedrijven”, zo vertelt Reinier Evers. Maar bedrijven kunnen het ook zelf doen:
• Vorm je visie.
• Creëer New Business ideeën.
• Zet nieuwe producten, diensten en belevenissen in de markt.
• Doe aan marketing, reclame en PR.
Allemaal punten die je gevoed door trends kunnen helpen je marketing te optimaliseren of je relatie met klanten te verbeteren. Maar is het economische tij wel goed genoeg?, is dan een veel voorkomende vraag. Wel als het om trends gaat, zegt Reinier: “Want als je op de trends zit, meebeweegt op de golven van de cultuur, zijn de tijden altijd goed.”
De belangrijkste online = offline trends
Als het om trends gaat, mag een mooi lijstje natuurlijk niet ontbreken (trendwatching.com/trends). Daar waar nodig met een kleine uitleg:
• Transparancy triumph: transparantie heeft ervoor gezorgd dat consumenten altijd weten wat er speelt, merken kunnen niet anders dan eerlijk zijn.
• Live reviews & prices: twitter is inmiddels het grootst denkbare online review platform, maar ook Foursquare faciliteert in de review culture. En wat te denken van een TomTom die je vertelt waar je het goedkoopst kunt tanken.
• Brand Butlers: serving is the new selling. Het is steeds belangrijker dat je als merk relevant bent voor je klanten. Dus zorg voor apps en diensten die je merkwaarden ondersteunen en het leven van consumenten verrijken of vergemakkelijken.
• ON=OFF: online en offline raken steeds meer in elkaar vervlochten. Niet in de minste plaats door de invloed en mogelijkheden van mobiele communicatie. Dit zie je niet alleen terug in design geïnspireerd op het digitale. Maar meer nog in de manier waarop mensen de voordelen van beide werelden verenigen. Bijvoorbeeld door mass mingling: het afspreken van online verbonden mensen in de echte wereld.
• Online status: “One desire that is getting stronger than all other demands remains the desire to be unique.” (John Galliano) Dus het hebben van veel followers is een maatstaf. Maar ook het ‘ontvrienden’ op Facebook, geeft aan dat je status hebt. In ieder geval voor jezelf.
Nike: het ideaal van menig marketeer
De volgende filmpjes tonen de belangrijkste services van Nike in perspectief. Ze verduidelijken de volgende trends: ON = OFF, brand butlers en (online) status ...
Kortom: #dwwa10 bood weer meer dan voldoende inspiratie om het komende jaar vooruit te kunnen, zowel online als offline. We hoeven het alleen nog maar even te doen. Of zoals Nike het zegt: Just do it!
Deze post verscheen eerder op Molblog.
Labels:
DWWA10,
marketing,
merken,
Nike ID,
Nike+,
online=offline,
Reinier Evers,
social media,
trends,
trendwatching.com
zaterdag 1 mei 2010
Oceans is een prachtige film of mag ik campagne zeggen?
Het is een relatief nieuw fenomeen, social branding van films. Maar First Mission (Artsen zonder Grenzen) en Wit Licht (War Child) laten zien dat een boodschap van een film eenvoudig verbonden kan worden met een goed doel. Ook Oceans (WNF) maakt hier slim gebruik van. In dit geval door het umfeld te gebruiken om door te dringen in het verhaal van de film.
Een duik in mysterieuze diepten van de Oceaan
Oceans is werkelijk schitterend georkestreerd. Je maakt kennis met zeebewoners waar je het bestaan nog niet eens van vermoedde, ontmoet ‘onderwaterkoeien’ die grazen van’ onderwaterweiden’ en reist naar de uithoeken van de aarde waar het leven zich voltrekt zonder menselijke inbreng. Het toont eens te meer dat we zuinig moeten zijn op de onderwaterschatten van Moeder Aarde.
Het tweede deel laat de invloed van ons menselijk handelen zien. Dit wordt jammer genoeg net iets te ver doorgetrokken. Het beeld van een klein jongetje met zijn opa is o zo cliché. En de voice-over maakt het nog iets dramatischer: “Uitgestorven, uitgestorven, ook uitgestorven. We hebben geen reserve aarde.”
WNF & Oceans
Omdat de doelen van het WNF en de boodschap van Oceans overeenkomen is er in Nederland gekozen voor een samenwerking. Dat is wat mij betreft goed gekozen, maar ik heb wel een paar opmerkingen:
• De commercial van het WNF voor de film is wat mij betreft onnodig. De boodschap van de film is duidelijk genoeg.
• De sms-actie waarin om een euro wordt gevraagd is niet sympathiek en onhandig gekozen, omdat de telefoon toch overwegend wordt uitgezet tijdens het bioscoopbezoek.
• De boodschap – een percentage van het aankoopbedrag van uw bioscoopkaartje komt ten goede aan het WNF – is te vaag. Welk percentage? En wat doet het WNF ermee?
En toch is Oceans een film die iedereen moet gaan zien. Want het kan niet vaak genoeg gezegd worden: we moeten blijven vechten voor deze prachtige planeet. En hoe mooi die is, toont Oceans op ongekende wijze. Deze post verscheen eerder op Molblog.
vrijdag 23 april 2010
Libresse helpt! Echt goed of gewoon goed bedacht?
De merken Edet, Tork, Libresse en Tena van SCA Hygiene Products werken de komende drie jaar samen met Oxfam Novib aan een betere hygiëne in Zuid-Soedan en Niger. Een betere hygiëne draagt bij aan een vermindering van de kindersterfte, de bevordering van onderwijs voor meisjes en het verbeteren van de gezondheid van moeders. De actie van Libresse en andere merken van SCA Hygiene Products sluit aan op een breed gedragen trend in marketingland. Merken verbinden zich met goede doelen die passen bij hun merkgedachte. Aan ons de vraag: Is dit voorbeeld echt goed of gewoon goed bedacht?
Gewoon goed
SCA heeft met haar merken Edet, Tork, Libresse en Tena veel kennis over hygiëne gerelateerde problemen. Wat SCA heel slim doet, is dat het deze kennis per merk concreet vertaalt in hulp:
• Libresse helpt: schoolbeurzen en maandverband bieden meisjes in Zuid-Soedan een toekomst (zonder maandverband blijven meisjes gedurende de ongesteldheid thuis).
• Edet helpt: toiletten bij scholen zijn belangrijk in de strijd tegen kindersterfte in Zuid-Soedan.
• Tork helpt: Handwasfaciliteiten en hygiëne-educatie redden levens in Zuid-Soedan.
• Tena helpt: 1 september start Tena het project ter ondersteuning van vrouwen in Niger.
Erg goed gevonden wat mij betreft. En ook uit de samenwerking met Oxfam Novib blijkt dat er goed over dit project is nagedacht.
Maar...
Maar er zijn een paar vragen die ik graag beantwoord zou zien. Met dit in het achterhoofd toog ik naar een lokale drogist in Amsterdam. In de etalage zie ik dat de actie duidelijk wordt gecommuniceerd en ook in de winkel heb ik de actieverpakking snel gevonden. Wat ik echter niet kan vinden, is het bedrag dat per verpakking daadwerkelijk naar Soedan gaat? Weet je wat; ik vraag het aan de verkoper: “Ik geloof dat het € 1,- is, maar ik weet het niet zeker. Ik heb sowieso mijn twijfels bij deze actie. Het geeft me een beetje dubbel gevoel. Er wordt toch geld verdiend over de ruggen van arme mensen.” Het zijn misschien niet helemaal mijn gedachten, maar het verwoord toch een gevoel. Of is het in dit geval: het doel heiligt de middelen? De toekomst zal het uitwijzen. Voor nu is het wat mij betreft: samen voor een beter leven in Soedan. Benieuwd wat jullie ervan vinden?
Deze post verscheen eerder op Molblog.
Labels:
Libresse,
marketing,
merken,
MvO,
Oxfam Novib,
social branding
maandag 19 april 2010
Education: Boostup
Nominated on the Webby Awards 2010 (video case below) and created by Publicis Modem for Ad Council and US Army, Boostup.org encourages students not to leave school, by giving short boosts “by text, email or even a pat on the back”. A collaborative support group, the campaign featured several short films and a website where students and parents can exchange the always needed encouragement. I particularly enjoyed the footer with practical reasons to boost like “Every day, nearly 7,000 students leave school. Help make it 6,999.”
This post was first published on osocio.org, by Armando Alves.
Boostup Campaign from Publicis - Chris B. on Vimeo.
zondag 18 april 2010
De Tovenaarsleerling en de illusie van technologie als oplossing van het duurzaamheidsprobleem
In zijn boek Een vorm van beschaving gebruikt Klaas van Egmond ‘De Tovenaarsleerling’ van Goethe als metafoor om het duurzaamheidsprobleem te duiden. “Als de tovenaar boodschappen gaat doen, kan de tovenaarsleerling de verleiding niet weerstaan om zelf te gaan toveren. Met zijn nog beperkte kennis tovert hij een bezem om tot bediende die het bad met water kan vullen. Dat lukt inderdaad tot grote vreugde van de leerling. Zodra het bad vol is, sommeert hij de bediende om te stoppen, maar deze gaat gewoon door en weet van geen ophouden. Omdat de bediende nergens naar lijkt te luisteren en het huis begint te overstromen, hakt de leerling de bediende in twee stukken. Maar dat blijkt twee bedienden op te leveren; die gewoon doorgaan met het aandragen van water. Een volgende poging levert vier bedienden op en het probleem wordt steeds groter; het water stroomt nu door het hele huis. Het drama komt ten einde wanneer de echte tovenaar thuiskomt.”
Waarom vind ik deze metafoor zo mooi? Omdat het op een krachtige manier laat zien hoe ons heilig geloof in de technologie als oplossing voor het duurzaamheidprobleem nuance verdient. Want technologie an sich is goed noch slecht. En kan evengoed zijn doel voorbijschieten. Denk aan hierbij aan een massale overstap op kernenergie als oplossing voor het energietekort. De eventuele rampzalige gevolgen worden voor lief genomen. Terwijl er al lang meer duurzame oplossingen voorhanden zijn, die misschien iets meer tijd en energie kosten om te ontwikkelen, maar wel garant staan voor echt schone energie. Belangrijk is het om als wereld gezamenlijk een doel te formuleren: in wat voor wereld willen we leven? Om vervolgens doelen en middelen als een volleerd tovenaar op elkaar af te stemmen . Misschien een utopie...maar ik sterf liever voor een nastrevenswaardige illusie dan dat ik leef voor een hel op aarde.
Het bovenstaande citaat is letterlijk overgenomen uit Een vorm van beschaving van Klaas van Egmond. Lees ook de recensie die ik op Molblog heb geschreven of beluister hieronder het interview met hem in Vroege Vogels...
Labels:
de tovenaarsleerling,
duurzaamheid,
goethe,
klaas van egmond,
Molblog
woensdag 14 april 2010
The street: Easy to enter, Hard to escape
A new online campaign from SAMU SOCIAL, the organization for helping the homeless.
3 out of 4 people think that if a homeless person can’t get off the street, it’s his fault. Probably because they’ve never experienced the street themselves. With Samu Social, the most important emergency service for the homeless, agency Publicis Conseil created a 24 hr film reconstructing an entire day in the life of a homeless person. Struggling to get food, to keep clean, to sleep, to survive. The film was shot by homeless themselves. Using camera glasses they let us see life through their eyes.
After virtual escaping the street visitors are ask to donate.
“Samusocial. Helping people escape the street. The street. Easy to enter. Hard to escape.”
Demo from the campaign website:
Guest post by Marc from Osocio. A crosspost also published at Osocio.
woensdag 7 april 2010
Ouote post: We vormen samen een netwerk
dinsdag 6 april 2010
Brandkarma, voor mensen & merken die bewust willen handelen
Het zal je niet ontgaan zijn maar goed doen is hot. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar zeker ook voor merken. Voor deze bewuste mensen & merken is er nu brandkarma.com. Een social platform met een duidelijke missie: ‘to help everyone make better brand choises and influence brand behavior for good.’
“Het woord karma betekent letterlijk ‘handeling’ en karma is zowel de latente kracht in handeling als ook de uitwerking die onze handelingen teweegbrengen.”
Het Tibetaanse boek van leven en sterven (Sogyal Rinpoche, 1994)
Brandkarma bouwt voort op twee maatschappelijke trends; die van social media en duurzaamheid en de hieraan gekoppelde groter wordende macht van de consument. Op brandkarma.com kunnen ‘consumenten’ zich verenigen. Door hun mening via verschillende social media - twitter, facebook en brandkarma.com - over merken te etaleren kunnen zij Doo’s verzamelen en opiniemaker worden. Op deze manier hebben zij op een indirecte manier invloed op het gedrag van merken. Want een merk dat hoog wordt aangeschreven door de opiniemakers zal een hoge plaats verdienen op brandkarma top 10 lijst; er zijn er meerdere, variërend van automotive tot computer hardware. Het platform bevindt zich in de bètafase, maar ik ben ervan overtuigd dat het een stap in de goede richting is. Deze post verscheen eerder op Molblog.
Labels:
brandkarma,
marketing,
merken,
Molblog,
MvO,
social branding,
social media
woensdag 31 maart 2010
Miskleun: Dacia is niet revolutionair!
Dacia roept automobilisten op in beweging te komen. En dit doen ze door de beeltenis van Che Guevara letterlijk te ontheiligen. Zouden de bedenkers weten waar het gedachtegoed van deze revolutionair voor stond? Hij was in ieder geval geen voorvechter van slechte reclame.
Dat Che Guevara geen lieverdje was, begrijp ik best. Maar dat betekent niet dat je zomaar misbruik kunt maken van zijn historisch erfgoed. Waar Ben & Jerry’s Givolution de revolutie nog met een knipoog predikt, roept Dacia automobilisten bloedserieus op zich te ‘verenigen’ om naar de Fandag te komen. ‘Op de dag zal een mysterieuze verschijning de gemoederen bezig houden’, aldus de mailing. Ik ben benieuwd of het Che Guevara zelf is die uit zijn graf opstaat om een stokje voor deze ‘foute’ manifestatie te steken. Bekijk ook de tv-commercial en oordeel zelf...
Deze post verscheen eerder op Molblog.
Labels:
Che Guevara,
Dacia,
dm,
Givolution,
merken,
Molblog,
MvO,
reclame
vrijdag 26 maart 2010
MVO en de Rabobank: “Samen aan oplossingen werken zit verankerd in ons DNA.”
Van een bank die afstamt van boeren mag je verwachten dat ze zich inzetten voor maatschappelijke issues die gaan over samenwerken, mens en milieu. Tegelijkertijd blijft de Rabobank een grootbank, en dat maakt dat ze ook te maken hebben met andere regels van het economische spel. Om erachter te komen hoe de Rabobank MVO inzet, toog ik naar Utrecht. Voor wat later bleek een inspirerend gesprek over oorsprong, boeren, samenwerken, ethiek en films die iedereen gezien moet hebben.
Om een beeld te krijgen van MVO binnen de Rabobank sprak ik met Jan-Willem ter Avest (Hoofd Marketing en Communicatie MVO, Rabobank Nederland). Hij is sinds een half jaar werkzaam op MVO. Daarvoor werkte hij op duurzame mobiliteit en particulieren en was hij ruim tien jaar woordvoerder, eerst voor Fortis later voor de Rabobank. “Ik ben van huis uit historicus. Dat maakt MVO voor mij de ideale combinatie omdat het alles wat ik heb gedaan verenigt. Het gaat over waar we vandaan komen, maar laat tegelijkertijd zien waar we naartoe gaan. Dat vind ik terug binnen de Rabobank. De roots. Het feit dat we van boeren afstammen. Dichtbij de natuur. Opgericht om elkaar te helpen. Dit vertellen de kernwaarden van de bank en zie je terug in de activiteiten die we ontplooien. En dat sluit weer uitstekend aan op mijn persoonlijke waarden en mijn visie op de wereld.”
De Rabobank en MVO
“Als coöperatie is het vanzelfsprekend dat je samenwerkt. Dat proberen we in al onze activiteiten te laten doorklinken; in de Rabobank Foundation in ontwikkelingslanden, maar ook in Nederland door samen te werken met partijen zoals WNF. Daarnaast werken we samen met veel lokale partijen en ook het samenwerken met klanten loopt als een rode draad door onze activiteiten. We zijn een bank van en voor de samenleving. Belangrijk is dat de Rabobank van huis uit een food & agri bank is. Vandaar dat onze focus ligt op het verduurzamen van de voedselketen. Dat doen we samen met boeren, met inkoopcombinaties en supermarkten. Maar ook een duurzaam energiebeleid en het verlagen van drempels voor kansarmen vinden we erg belangrijk”, zo vertelt Jan-Willem ter Avest enthousiast. In het gesprek komen de volgende kernpunten van het MVO- beleid naar voren:
• Werken aan een veilige en duurzame voedselvoorziening
• Bijdragen aan schone productiemethoden en duurzame energie
• Bevorderen van economische participatie en toegang tot financiële diensten
• Ondersteunen van lokale betrokkenheid
Kortom: als we kijken naar de manier waarop MVO binnen de Rabobank is georganiseerd, zien we dat het al stevig in de organisatie is verankerd. Doel van Ruud Nijs – directeur MVO – is dan ook dat de afdeling voor zijn vertrek is opgeheven (binnen nu en vijf jaar). Omdat MVO dan volledig deel moet uitmaken van de business.
MVO in de communicatie
De organisatie van MVO is een ding. Maar hoe communiceer je dat. Bij de Rabobank zit dat ongeveer als volgt. “Het Jaarverslag is bijvoorbeeld erg belangrijk. Tot voor kort was er een apart MVO-verslag. Dit zit nu ingebed in het financiële jaarverslag. Uniek omdat het MVO-beleid hiermee wordt geverifieerd door accountants. Daarnaast communiceren we via onze website, lokaal via onze banken, via communities en via het ledenblad Dichterbij dat wordt gelezen door zo’n 1,7 miljoen leden. We doen niet aan groot opgezette corporate MVO-campagnes, maar proberen wel thema’s mee te nemen in commerciële campagnes. Zoals een klant die tussen de zonnecollectoren staat in de laatste Rabobank International Business commercial. Zo proberen we onze betrokkenheid bij MVO ook te laten zien in onze communicatie”, aldus Jan-Willem.
“Ook social media worden steeds belangrijker. We willen meer gebruik gaan maken van platforms als Youtube, Facebook en Hyves. Bijvoorbeeld door hier filmpjes op te zetten van medewerkers die betrokken zijn bij projecten van de Rabobank Foundation in het buitenland. Mooie verhalen die via deze weg ontsloten kunnen worden. Zo betrek je onze lokale banken en medewerkers, en niet te vergeten onze klanten, nog meer bij projecten.” Mocht iemand de ontwikkelingen rond MVO bij de Rabobank via twitter willen volgen, volg dan Ruud Nijs. Ben je geïnteresseerd in andere zaken met betrekking tot de Rabobank is het misschien ook goed om Robert Lommers – online communicatiespecialist bij de Rabobank – in de gaten te houden.
Case: Resto VanHarte, brengt mensen bij elkaar
Als ik Jan-Willem vraag ter illustratie een case te kiezen, dan zegt hij: “Eén case kiezen vind ik moeilijk, want dan doe ik al die andere te kort. Vanuit de Rabobank Foundation en het coöperatief dividend (deel van de winst die Rabobank teruggeeft aan de samenleving) ondersteunen we heel veel initiatieven. Maar ik draag bijvoorbeeld Resto VanHarte een erg warm hart toe. Het project staat dichtbij de lokale betrokkenheid van onze banken en vergroot de onderlinge verbondenheid van bevolkingsgroepen in de wijk. De Rabobank Foundation helpt Resto Van Harte met de uitbreiding van Resto's en het vinden van lokale partners. De betrokkenheid varieert van een financiële bijdrage tot een meerjarige partnership waarbij klanten, leden en medewerkers van de Rabobank actief meehelpen. Vrijdag gaan we bijvoorbeeld met een aantal medewerkers naar Den Haag (Mariahoeve) om te helpen bij het opstellen van een marketingplan en gaan we 150 wijkbewoners een leuke avond bezorgen.”
MVO-inspiratie volgens Jan-Willem ter Avest
Tot slot vroeg ik Jan-Willem nog naar een boek dat iedereen die zich met MVO bezighoudt gelezen zou moeten hebben. “Ik zou liever een film aanraden. Of twee films. Mag dat ook? The Cove vond ik zeer aangrijpend. Het legt de vinger op de zere plek. Het geeft een inkijk in de Japanse dolfijnenvangst en toont hoe bedrijven willens en wetens meewerken aan deze misstanden. En ook The Age of Stupid geeft een heel realistisch beeld van de consequenties van ons gedrag op deze planeet. Wij kunnen in ieder geval later niet zeggen, dat we het niet hebben geweten.”
Dit artikel is ook te lezen op Molblog.
Labels:
Age of Stupid,
merken,
MvO,
Rabobank,
Resto VanHarte,
social branding,
The Cove
zaterdag 13 maart 2010
Art & Copy: het dilemma van commerciële creativiteit
Vorige week zag ik de documentaire Art & Copy. Een film die ingaat op de essentie van het reclamevak. Het bedenken en de waarde van commerciële ideeën. Hieronder volgt wat het in mij opriep.
“The frightening and most difficult thing about being what somebody calls a creative person is that you absolutely have no idea where any of your thoughts come from really and especially you have no idea where they’ll come from tomorrow.” Met deze quote - ondersteund door schitterende beelden - begint de film. En dit is slechts het begin. Want pas als de moraal van ons vak zich aandient, wordt het echt moeilijk. We spelen met emoties, maken de werkelijkheid zo mooi als hij kan zijn maar niet is en zetten aan tot consumptie. Terwijl een Big Idea uitgaat van de essentie van het merk of een product. Dus altijd een ‘waarheid’ bevat. Dit gegeven wordt schitterend uitgespeeld in Art & Copy. De groten van weleer komen aan het woord: Lee Clow, George Lois en Dan Wieden. En we worden verwend met commercials die kenmerkend waren voor een tijdgeest en een nieuwe aankondigde ...1984, Crazy Ones.
Ook de reclamesterren zijn het erover eens dat het gros van commerciële boodschappen slechts vervuild. En zien het als hun belangrijkste taak de wereld mooier te maken met het werk dat zij maken. Voor mijzelf raakt dit deels aan mijn eigen moraal. Maar ik zie het slechts als de eerste stap. Want naast het mooier maken van de wereld is het de taak van ons creatieven de wereld beter te maken. Als het kan met commercieel werk. Zo niet, in eigen vrijheid. Want commerciële creativiteit blijft iets waar je geld mee moet verdienen en dat gaat niet altijd samen met ‘goed’ zijn. But still... creativity can solve everything.
Bekijk hieronder de trailer.
Labels:
Apple,
Art andCopy,
creativiteit,
film,
inspiratie,
Lee Clow
dinsdag 9 maart 2010
Quote post: you don't own your own brand
The value of a brand belongs to the market, and not to the company. The company in this sense is a tool to create value for the brand... Brand in this sense - it lives outside the company, not in the company. When I say that the management is not prepared for dealing with the brand, it is because in their mind set they are managing a closed structure that is the company. The brand is an open structure - they don't know how to manage an open structure.
(Ricardo Guimarães in: Groundswell by Li & Bernoff, 2008)
Reageer op deze quote via LinkedIn...
Labels:
corporate branding,
merken,
Open Source,
social media
woensdag 3 maart 2010
Wat vinden we van de Givolution?
Leve de revolutie...Oh nee, Viva la Givolution. Met deze leus doet Ben & Jerry’s de tijden van Che Guevara herleven. Dit alles om te vieren dat Ben & Jerry’s wereldwijd voor alle mogelijke ingrediënten gaan werken volgens het Fairtrade-principe. Een initiatief waarmee je door iets van jezelf te geven. Iets terugkrijgt van een ander. En, hoe kan het anders, in ieder geval een ijsje van Ben & Jerry’s verdient.
Op het eerste gezicht past de Givolution helemaal bij het merk en zijn waarden. Want al vanaf dag één hadden de twee oprichters Ben (Cohen) & Jerry (Greenfield) een duidelijke standpunt: “Niet alleen nemen maar ook iets teruggeven. Verandering teweegbrengen. De koeien en boeren blij maken. De bomen en het gras groener kleuren ...” Inmiddels is Ben & Jerry’s een Unilever-merk en dat maakt het verhaal toch net iets anders.
Waar gaat het mis?
Het concept lijkt losjes gebaseerd op de gift economy een principe dat uitgaat van het volgende adagium: giving without wanting something back. En dat is nu net hetgeen waar je als merk gaat glijden. Want alle goede bedoelingen ten spijt je wilt en moet toch ijsjes verkopen. Kortom: het idee strand op geloofwaardigheid, terwijl het in basis toch alleraardigst is.
Ga om je mening te geven nu naar molblog.nl
zaterdag 27 februari 2010
David Simon: Homerus van een Amerika in verval
Naast dat de serie The Wire me meer dan gewoon aangrijpt, laat de visie van David Simon – onlangs te zien in Wintergasten van de VPRO – me niet meer los. Het is als een steentje in je schoen, dat niet weggaat voordat je het eruit schudt.
In The Wire toont David Simon een kant van Amerika die voorbijgaat aan het platte heroïsme van Hollywood. Hij vergeleek het zelf met een Griekse mythe, een odyssee waarin de held op zoek gaat naar het ware zelf. Een reis waarin hij het kwaad dat in hem huist te lijf moet gaan, zonder te weten of hij daadwerkelijk als overwinnaar uit de strijd zal komen.
Het beeld van Amerika dat David Simon schetst is rauw. Een systeem waar de onderklasse letterlijk onbruikbaar is geworden en zijn eigen (drugs)economie heeft gecreëerd. Het middenkader als marionet van de leiders wordt gebruikt. En statistieken het beleid van de beleidsmakers bepaalt. Hij gebruikt Baltimore - de stad waar de serie zich afspeelt - als een metafoor voor de tijd waarin we leven. En tijd die het einde van het kapitalisme aankondigt. Ik neem daarom de boodschap van David Simon ter harte en durf een zekere verantwoordelijkheid te nemen. Want wij zijn het die de ring in moeten om te vechten voor een socialer systeem. Een systeem waarin commercie een plek heeft, maar tegelijkertijd ieder mens een naam heeft in plaats van een nummer. Watch it.
Labels:
David Simon,
inspiratie,
The Wire,
VPRO
donderdag 25 februari 2010
“MVO, waar hebben we het eigenlijk over?”
De vraag waar we het eigenlijk over hebben als we spreken over MVO, dat is wat me vooral bijbleef na deze SWOCC-ontmoeting met als titel: ‘Mens, Milieu & Meerwaarde. Het was Jan Jonker, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Nijmegen en voorloper als het gaat om kennis omtrent dit ‘onderwerp’, die het debat aanwakkerde. Daarbij geflankeerd door Marjolein Doets, die haar onderzoek presenteerde en de ontmoeting van een titel voorzag. Waarna de term gestalte kreeg door praktische voorbeelden van InterfaceFLOR (het meest duurzame bedrijf volgens Globescan) en KLM, dat in de luchtvaartindustrie als een van de voorlopers kan worden gezien.
Nut en noodzaak van MVO
In de presentatie en het onderzoek van Marjolein Doets (SWOCC) - ‘Mens, Milieu en Meerwaarde’- lag de nadruk toch vooral de duurzame kant van MVO. Iets dat gezien de tendens van het moment niet gek is. Maar het is wel jammer dat de P van People hierdoor soms lijkt onder te sneeuwen. Hoe dan ook, in haar onderzoek benadrukt ze het belang van MVO voor bedrijven. En laat ze zien hoe bedrijven MVO kunnen integreren in hun bedrijfsvoering:
1) Implementatie
• Waar moeten we beginnen?
• Wat moeten we doen en laten?
2) Communicatie
• Moeten we over het MVO-beleid communiceren?
• Zo ja, op welke manier?
Op basis van een dertigtal diepte-interviews kwam ze tot de volgende motieven waarom bedrijven aan MVO doen:
• Omdat het hoort (interne overtuiging): Triodos Bank
• Omdat het moet (externe druk): Iglo
• Omdat het loont (toegevoegde waarde): Unilever
De volgende typologieën kunnen worden ingezet om bedrijven van advies te voorzien: de zwijgers, de achterblijvers, de uitblinkers en de hypocrieten. Waarbij aangetekend moet worden dat het hier om extremen gaat, die kunnen helpen ergens te komen of juist niet. Want niermand wil natuurlijk een hypocriet zijn die zich schuldig maakt aan greenwashing. Tot slot kwam Marjolein Doets nog met een mooi lijstje met Do’s en Dont’s:
1) Benadruk persoonlijk belang
2) Maak het tastbaar
3) Stem je boodschap af op je doelgroep
4) Zorg voor voldoende bewijs
5) Communiceer stapsgewijs
6) Creëer de juiste tone-of-voice
7) Zorg intern voor samenwerking
8) Zorg voor goedkeuring van een ‘onafhankelijke’ partij: WNF, Fairtrade, Greenpeace
9) Wees consistent
10) Sluit aan op je merkpositionering
Waar hebben we het over?
Na een korte introductie van Jan Jonker (Radboud Universiteit Nijmegen) waarin duidelijk wordt dat het bedrijfsleven maar liefst tien jaar later dan hijzelf het onderwerp MVO heeft ontdekt, raakt hij toch echt de achilleshiel van de discussie. De begrippen duurzaamheid en MVO worden te pas en te onpas gebruikt. Maar waar hebben we het eigenlijk over en is er geen sprake van een Babylonische spraakverwarring? Het zijn immers verschillende discussies die tegelijkertijd worden gevoerd:
• De opwarming van de aarde: vervuiling en lange termijneffecten
• Armoedespreiding: toegang tot voedsel, onderwijs en technologie
• Vermindering van gebruik van natuurlijke hulpbronnen: olie, water, ijzer
• Management (winst): beleid, sociale bijdrage en verantwoordelijkheid
• Instituties: beleid, distributie van macht, welwaart en democratie
• Rechten en plichten: het opnieuw optuigen van een sociaal contract
• De impact van organiseren: sociaal, ecologisch en cultureel
Een campagne van o.a. Greenpeace illustreert pijnlijk het belang van helderheid in de discussie: The future is not about sorry.
De moeilijkheid ligt met name hierin: het bedrijfsleven wordt zowel als de oorzaak als de oplossing gezien...”De discussie gaat over politieke en sociale kwesties die aan de mogelijkheden van een enkel bedrijf voorbijgaan. Tegelijkertijd zijn bedrijven de enige instellingen met de hulpbronnen, technologie en motivatie om duurzame ontwikkeling door MVO te bereiken (Stuart Hart, 1999).
Jan Jonker benadrukt dat we verder moeten kijken dat het moment. Dus geen windmolenparken want die zetten ons als ware terug in de tijd. Maar flocking the fututure: “Thousands of people around the world are involved in social and ecological activities innovating the future.” Een mooi voorbeeld is het HAN SMILE project...
Sociale software moet ervoor zorgen dat mensen en ideeën als hierboven elkaar vinden. Twitter laat al ons iets van de sociale kracht zien. Much more to come.
InterfaceFLOR: duurzaamheid vanuit het hart
Voor InterfaceFLOR – wereldwijd marktleider in tegeltapijt - kwam Geanne van Arkel naar het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in Amsterdam. Wat mij betreft is InterfaceFLOR een voorbeeld van een bedrijf dat past bij het nieuwe zakendoen: communicatie vanuit het hart en intern geleid door een leider met visie. “InterfaceFLOR wil een bedrijf zijn dat door ondernemen laat zien wat duurzaamheid in alle dimensies inhoudt: people, proces, product, place en profit en wil door de kracht van haar invloed een herstellende bijdrage leveren aan het milieu en de maatschappij”, aldus Ray Anderson (oprichter en chairman). Niet voor niets werd het bedrijf uitgeroepen tot meest duurzame bedrijf ter wereld door Globescan. In de termen van Marjolein Doets (SWOCC) een uitblinker dus. Bekijk de bedrijfsfilm voor een korte impressie.
KLM: voorloper?
Als sluitstuk van de middag kwam KLM aan bod. KLM geldt in de luchtvaart namelijk als een positief voorbeeld. De presentatie werd gegeven door Annebeth Wierenga (Senior Communicatieadviseur). De moeilijkheid bij bedrijven als KLM is dat MVO-beleid niet top-down lijkt te worden georganiseerd, maar bottom-up. Van hieruit moeten beslissingen economisch worden verantwoord. Het is daarom niet gek dat duurzaamheid vertaald wordt naar economisch vertaalbare begrippen als CO2-reductie. Maar om KLM hierop te veroordelen zou te kort doen aan de ambities van het bedrijf: “Together with its partner Air France, KLM plays a leading role in the European airline industry offering reliability and a healthy dose of Dutch pragmatism, KLM’s 33.000 – strong workforce provides customers with innovative products and safe, efficient and service-oriented operations playing proactive attention to sustainability. In so doing KLM creates a balance between achieving profitable growth and upholding social and ecological values. An approach appreciated by customers, staff, shareholders and the environment.” Dit maakt KLM tot een partij die zich bewust is van zijn maatschappelijke positie en verantwoordelijkheid. Een voorloper wil ik ze niet noemen, maar toch wel een positieve noot in de luchtvaartindustrie.
De vier sprekers tijdens deze middag lieten wederom zien dat een ontmoeting tussen wetenschap en praktijk zo zijn vruchten afwerpt. Voor mij zijn deze te vertalen in de volgende stellingen:
• MVO is een veelheid aan sociale, maatschappelijke en duurzaamheidvraagstukken en verdient inmiddels een nadere specificering.
• Duurzaamheid zal een extra doorstart krijgen vanuit de maatschappij.
• Leiderschap heeft grote invloed op consistent MVO-beleid: InterfaceFLOR.
• Traditionele bedrijven hebben als het om MVO gaat een achterstand goed te maken: a) ze moeten het publiek extra overtuigen b) ze moeten het evenwicht zien te vinden tussen goed doen en het maken van winst.
Ik nodig iedereen van harte uit op deze stellingen en het stuk te reageren. Dit artikel was eerder te lezen op molblog.
Labels:
crowdsourcing,
CSR,
duurzaamheid,
InterfaceFLOR,
Jan Jonker,
KLM,
MvO,
social branding,
SWOCC
zaterdag 23 januari 2010
The Wish-project: how did it work out?
Sometimes you have to re-adjust your expectation. Go back to the starting point and think about the reason why you started the whole project. Is it for yourself, for others, is it about quantity or quality? After rethinking these question I came to the conclusion we did a pretty good job. Here are some of the results:
• We got back over 250 wishes (I expected 25.000, oeps how unrealistic...), some of them by simply clicking the wish button, others by leaving a personal message on madebysociety.com and others via Twitter, although I didn’t manage this quite well.
• About 1700 people watched the movie, over 1200 visited the website.
• We got a lot of media attention, story was covered on nu.nl, molblog.nl, osocio.org, intertet.org, I also did two radio interviews about the project.
• The co-creation with laMarque.nl, Screentime.nl and Kristiaan.nl gave me a boost of energy.
After all if I keep in mind that my first intention was to send a creative Christmas/ New years card for Made by Society. The pilot was a big success. This is what I learned:
• I made Made by Society too important in the campaign, some people thought it was a self promoting project – it was in a sense...
• Working without budget limits the commitment of the participants.
• If you choose to work with a partner, they have to stand behind it totally.
• Public Relations and seeding are real professions not a minor part of a campaign you can do on your own... Thanks for showing ...wearefirst.nl
• When a project is local try to focus on it locally first and try to spread it then globally.
• Don’t try to push it to overly, people find that annoying.
• You have to understand the social media you work with.
• Communicate what’s in it for the public, they deserve to know why they take part in it.
• Each part of the project is equally important: start, project, after support.
Finally I want to thank you all for helping me. Especially: laMarque, Screentime, Z Magazine, Kristiaan, First, Direct Daily, Osocio, Alan, Barbara, Robert, Thea, Ian, George and Brett Dennen for his brilliant song Heaven. Up to new projects. For those who didn’t see the movie once more...
Labels:
charity,
Made by Society,
social advertising,
social branding,
wish-project,
Z
vrijdag 15 januari 2010
Osocio’s best campaign of 2009: Choose a different ending
Osocio announced the winner of Osocio’s Campaign of 2009: Choose a different ending. The amazing interactive video project from droptheweapon.org.
The project and website are an initiative from the Metropolitan Police (London UK). It is made to show how real people can turn away from violent crime. All depends on which choices are made. And that is how the video project works also; the viewer decides. Enjoy viewing and choose a different ending this time;)
See the original posting here.
Labels:
Campaign,
creativity,
Made by Society,
osocio,
social advertising
donderdag 14 januari 2010
“Het merk hoort niet meer bij de marketeer, maar in de boardroom.”
Gefascineerd door de emotionele kant van het merk, schoof ik aan tafel bij Martin de Munnik, merkstrateeg en oprichter van EQ Brands. Ik vroeg hem naar de missie en visie van zijn merk. Maar ook: Hoe zie je de consument? Wat maakt een merk een sterk merk? Met welke veranderingen heeft een marketeer van vandaag de dag te maken? Uitdagende vragen die aan de hand van de laatste ontwikkelingen op neurologisch gebied door hem werden beantwoord.
Wat is EQ Brands?
EQ Brands is een nieuw merkconsultancybureau dat aan de hand van nieuwe ontwikkelingen op neurologisch gebied inzicht wil krijgen in het aankoopgedrag van de consument. EQ Brands richt zich met behulp van merkstrategen, sociaal psychologen en de laatste wetenschappelijke inzichten op empathic branding: strategisch merkadvies beredeneerd vanuit de menselijke emotie. Een interessante propositie die ik graag nog wat uitdiep.
Het merk is belangrijker dan het product
Ik vroeg Martin de Munnik naar de missie en visie van EQ Brands. “Wij zijn ervan overtuigd dat het merk belangrijker is dan het product. Het product wordt namelijk steeds meer kortcyclisch. Terwijl het merk eeuwigheidswaarde heeft. Zo stamt het oudste merk ter wereld uit 578, het Japans bouwbedrijf Kongo Gumi dat nog steeds bestaat. Een ander voorbeeld is Nokia. Nokia begon met het produceren van rubberen banden. Toen werden het tv’s en radio’s. Nu zijn het mobieltjes. De eerste fabrieken zijn inmiddels alweer gesloten. Wij geloven dus in het belang van het merk. Daar moet je een visie over ontwikkelen, want daarmee verkoop je het product.”
Een merk is goodwill
“Een merk staat als goodwill op de balans. Maar als je het letterlijk neemt, dan is het de goede wil van de consument om morgen zaken met je te doen. Als je dit begrijpt, snap je ook dat het merk eigenlijk van iemand anders is. Want de consument bepaalt wat hij morgen van je wil hebben.”
De consumens
“Als je weet wat een klant van je wil dan raak je aan de betekenis van empathie. Empathie heeft met EQ te maken. Zeven jaar geleden toen het EQ naast het IQ werd gezet, werd daar om gelachen. Vandaag kunnen we dankzij neuropsychologische inzichten zien dat het EQ daadwerkelijk bestaat. Hoe groter het empatisch vermogen van het merk. Des te beter weet het de consumens aan zich te binden. Als we allemaal hetzelfde zouden denken dan zou dat makkelijk zijn. Maar veel merken zijn niet in staat duidelijk genoeg te communiceren. Niet elk merk heeft de kracht van een Gilette: the best a man can get. Daarom zullen we een model moeten ontwikkelen - iets in lijn van Motivaction –waarmee we de relatie tussen merk en mens kunnen vaststellen. De sterkste band die een merk met een mens kan hebben is vriendschap: brandship. En dat maakt het interessant, want je wil geen allemansvriend zijn. En het feit dat jij iemands vriend wil zijn, wil nog niet zegen dat hij vrienden met jou wil zijn. Als je dat onderzoekt dan kan maar 20% van de markt je vriend zijn. Maar er zijn heel veel grote markten. En met zo’n marktaandeel loopt het merendeel van de klanten juichend door de gangen.”
Wat maakt een sterk merk sterk?
“Als je een marketeer vraagt naar hun favoriete merk kom je al snel bij Apple of Nike terecht. Maar als je mij vraagt: welk merk vind je goed gepositioneerd? Dan zeg ik Duracell. We kijken al 25 jaar naar konijntjes. Maar ook Dove – innerlijke schoonheid- en Nespresso vind ik goede voorbeelden. Bij deze merken krijg ik een warm gevoel. Samengevat maken de volgende kenmerken een sterk merk sterk:
• Duidelijkheid
• Consistentie
• Vriendschap
Bij vriendschap gaat het om: geven en nemen; praten en luisteren; en begrip voor elkaar tonen. Als je daarin slaagt, mag je drie keer, wat zeg ik, vier keer zoveel voor een wasautomaat of mp3-speler vragen.”
Marketing is onder de vleugels van sales terechtgekomen
Even later kwamen we te spreken over de veranderende rol van marketing.”Vrijwel elke westerse markt is tegenwoordig verzadigd. De volgende hype zal over vijf jaar alweer verzadigd zijn. Vroeger had de marketeer die tijd om van zijn merk een succes te maken; zijn ROI te behalen. Nu moet dit onder druk van de aandeelhouders in een half jaar gebeuren. De marketeer is dus in feite bezig met het maken van geld. Zo is het merk in feite onder de vleugels van sales terechtgekomen. In mijn beleving zal je – als het merk belangrijker is dan het product – dit dus weer los moeten koppelen. Je mag de verantwoordelijkheid niet neerleggen bij iemand die tegelijkertijd wordt gevraagd shareholders value te creëren. Het merk hoort dus in de boardroom.”
Boardroom Consultancy
Maar hoe wil EQ Brands geld gaan verdienen? “Wij willen de verantwoordelijken helpen bij het bouwen en verbouwen van het merk. Op basis van psychologische en psychosociale kenmerken willen wij merken adviseren en helpen richting bepalen. Vragen als: hoe kan ik geld verdienen met mijn merk? hoe doe ik dat beter en sneller? willen wij helpen beantwoorden. Ieder zichzelf respecterend merk zou daar eens met ons over moeten praten.” Met deze woorden sluit Martin de Munnik het gesprek zelfverzekerd af.
Dit artikel verscheen eerder op Molblog.
Labels:
brandship,
Duracell,
EQ Brands,
Gilette,
marketing,
Martin de Munnik,
merketing,
Neuromarketing,
Nike,
social branding
woensdag 6 januari 2010
Creativity: Osocio’s best campaigns of 2009
Osocio has started selecting best campaigns on their blog, because they want to put the most creative and innovative social ads into the spotlight. So that non-profit organizations can learn and benefit from the best practices. Osocio don’t intend to compete with big advertising festivals. Their aim is to award grassroots initiatives and advertising campaigns that try to solve real-life problems.
You can see the top 10 list of best social campaigns on Osocio. This is my favourite...
The winner will be announced next week.
Labels:
activism,
campaigns,
creativity,
inspiration,
osocio,
social advertising
zaterdag 2 januari 2010
Mijn beste boek in 2009: Good for Business
Ik sluit het jaar graag positief af. Niet aan de hand van een lijstje met goede voornemens. Maar door stil te staan bij het huidige jaar en daar lering uit te trekken. Qua boeken zat mijn leermoment in Good for Business. Een boek dat haarscherp laat zien dat het kapitalisme zoals we dat kennen niet alleen niet meer voldoet, maar ook razendsnel verandert ... no more business as usual.
Om tegemoet te komen aan de wensen van de veeleisende consument van vandaag maken grote bedrijven – van Wal-Mart tot General Electric – een evolutie door. Zij worden gedwongen op een nieuwe manier zaken te doen, omdat oude wetten niet langer gelden. Aan de hand van sprekende voorbeelden en onderzoeken maken Andrew Benett en zijn co-auteurs duidelijk dat er een viertal nieuwe regels gelden voor bedrijven die in de toekomst succesvol willen zijn:
• Doel voor winst
• Menselijk leiderschap
• Corporate bewustzijn
• Respecteer de macht van de consument
Hieronder volgt een korte samenvatting per punt.
Doel voor winst
“Customers must recognize that you stand for something.”
- Howard Schultz, CEO of Starbucks
Sta eens een moment stil bij de grote merken die je kent. Denk je dan aan de winst die deze merken maken of krijg je er een gevoel bij? Neem Nike, de absolute wereldleider in sportschoenen- en artikelen. Het merk is gebouwd op een boodschap van persoonlijke groei en ongekende menselijke mogelijkheden. Samengevat: Just Do it! Een ander merk dat tot de verbeelding spreekt is Whole Foods Market. Het merk heeft de volgende filosofie: “Whole foods, whole people, whole planet.” Whole Foods geeft zijn klanten niet alleen het gevoel dat zij bijdragen aan hun eigen gezondheid, maar sterker nog aan een beter klimaat voor de gehele planeet. Het voorbeeld van Nike en Whole Foods is een oorzaak en gevolg van de groeiende vraag van het publiek om een menselijkere vorm van zaken doen. Zij zien een bedrijf een sociale rol aannemen en verwachten dit ook van de concurrenten. Tegelijkertijd gaan de zakelijke leiders zien dat er geld te verdienen valt met het aannemen van een sociale rol. Zo heeft MVO een belangrijke rol gekregen in de overall business strategie van veel grote bedrijven. Een onderzoek van Euro RSCG naar het merk van de toekomst liet het volgende zien: 8 op de 10 respondenten gaf aan het belangrijk te vinden dat een bedrijf voor meer stond dan winstgevendheid.
Menselijk leiderschap
“Twenty first century CEO’s will be judged not only by how well they changed their industries, but also on how well they have led their companies to have positive effect on the world.”
- Hector Ruiz, Chairman and CEO, Advanced Micro Devices
In Nederland kennen we niet zo’n sterke traditie als het gaat om leiderschap. Maar in de Verenigde Staten neemt dit onderwerp een belangrijke plaats in in het publieke debat. Misschien is het goed om even stil te staan bij de baan van de leider van vandaag en de druk die daarbij hoort:
• Een gemiddelde duur van slechts 48 maanden
• Zijn/haar beloning is openbaar voor het publiek: onderwerp van debat en kritiek
• Dag en nacht beschikbaar zijn voor het bedrijf en op de hielen gezeten worden door de pers
• Totale accountability, zonder echt meetbare maatstaven
Ga er maar aanstaan. Om dit te kunnen moet je stevig in je schoenen staan. Daarbij komt dat de rol van de leider van de toekomst duidelijk verandert. Frederick Smith van FedEx omschreef dit als volgt.: “De leider heeft als belangrijkste taak om de visie en de waarden van de organisatie uit te dragen. Daarnaast moet de leider draagvlak vinden voor de visie en waarden. En ten slotte heeft de leider als taak deze visie en waarden te versterken.” En dit alles moet hij doen in een omgeving waarin klanten, personeel, leveranciers, investeerders en de locale gemeenschap vragen om een menselijke benadering van leiderschap. Maar goed als je dit in een perspectief plaatst van menselijk zakendoen, komt dit vanzelf.
Corporate bewustzijn: duurzaamheid
“A single decision by the chairman of Royal Dutch/Shell has a greater impact on the health of the planet than all the coffee-ground-composting, organic-cotton-wearing ecofreaks gathering in Washington, D.C., for Earth Day festivities this weekend.”
- Sharon Begley, senior editor, Newsweek
Het belang van het corporate merk neemt sterk toe. Wat een bedrijf doet straalt op het merk af en kan niet langer meer los daarvan worden gezien. Als het merk Shell zegt zich om het milieu te bekommeren en zich vervolgens bezondigd aan het illegaal dumpen van chemicaliën in Nigeria, wordt de merkclaim ongeloofwaardig. Daar kan geen campagne meer iets aan doen: real deeds lead to real consequences. Als we dat naar het nu vertalen dan is dat wat tien jaar geleden als idealisme gold nu een daad van zelfbehoud. Want nu het publiek zijn zorgen uit over de opwarming van de aarde, milieuvervuiling, mensenrechten, bedreigingen van energie- en watervoorraden kunnen bedrijven niet langer hun ogen hiervoor sluiten. Het bewuste merk begrijpt dat duurzaamheid en MVO een business opportunity is die je niet mag en kan laten liggen.
Respecteer de macht van de consument
“We are looking to corporations to be societal leaders, which means they need to act as political candidates do. Before I decide who gets my vote. I’m going to want to know who they are and where they are from. What is their mission? What is their purpose? I want to share in the company’s rituals and icons. And I want to understand why my candidate is better than the other guy.”
- Alex Castellanos, political media strategist and partner, National Media Inc.
De nieuwe consument staat niet langer aan de zijlijn. Maar communiceert over het merk, waar en wanneer hij/zij dat wil. Big Business is hun zaak geworden. Voor bedrijven betekent dit een nieuwe uitdaging. Zij moeten meer energie steken in de relatie met hun klant en meer moeite doen om de consument voor zich te winnen.
Tesco is een merk dat dit gegeven in de praktijk toepast en er van profiteert. Tesco hanteert het credo: treat people like you want to be treated. Zo krijgen consumenten de volgende garanties: gangpaden zijn schoon, ik kan krijgen wat ik wil, de prijzen zijn goed en het personeel is geweldig. Geen revolutionaire gedachtes , maar ze werken. Ook in Nederland als we naar het succes van Jumbo kijken.
Maar wat maakt dit boek nu zo goed? Met name zijn concrete behandeling van de problemen van dit moment: de financiële en milieucrisis. Het laat zien wat bedrijven nu al doen om zich beter te manifesteren en gaat in op wat het publiek van ze verwacht. Bovendien kijkt het op een positieve manier vooruit ...Wat we gisteren deden, maakt vandaag en wat we vandaag doen, bepaalt morgen. Gelukkig nieuwjaar!
Deze post verscheen eerder op Molblog.
Labels:
Andrew Benett,
corporate branding,
duurzaamheid,
Euro RSCG,
Molblog,
MvO,
social branding
Abonneren op:
Posts (Atom)