zaterdag 31 oktober 2009

Social media: feed the hungry op Facebook

Virtueel voedsel is niet voedzaam zou je denken, maar op Facebook kun je met de Food for Food app voor € 1 je vrienden met een icoon van het menu van KFC, Pizza Hut of Taco Bell verblijden. De totale opbrengst komt ten goede aan het Wereldvoedselprogramma van de VN. Zo zie je dat fastfood best gezonde ideeën kan opleveren.

Bron: http://adage.com

vrijdag 30 oktober 2009

Inzicht: Toyota vs Toyota Prius

Toyota is een van de meest bewonderenswaardige automerken ter wereld. Het merk is marktleider in Japan en Azië, het best verkopende niet-Amerikaanse automerk in de Verenigde Staten en het toonaangevende Japanse merk in Europa.

De Prius staat model voor het milieu

Toyota heeft met de Prius een model in huis dat symbool staat voor schoon en milieuvriendelijk. Als het over hybride gaat, gaat het over de Prius. Filmsterren rijden een Prius voor hun imago en wij stervelingen moeten zelfs in de rij voor een nieuwe Toyota Prius. De Toyota is dus een uiterst begeerlijke auto: Harmony between men, nature and machine. Zoveel lijkt de onderstaande Toyota Prius Harmony-commercial te zeggen.

Het milieu, dat maakt de Avensis niet zoveel uit

Maar als we kijken naar het merk Toyota in Nederland, dan krijgen we een heel ander beeld voorgeschoteld. Niks milieu, maar een race tussen een helicopter – verspilling - en een Toyota Avensis ...

Begrijpelijk vanuit zakelijk perspectief, maar onbegrijpelijk in relatie tot de milieuvriendelijke Prius. Misschien heeft het iets te maken met de ambitie van Toyota in Nederland: van Toyota het meest begeerlijke volumemerk van Nederland maken. Ik ben benieuwd hoe de andere 11 modellen van Toyota worden neergezet. Toch eens navraag doen bij de jongens van Launched, het bureau dat verantwoordelijk is voor deze campagne.

donderdag 29 oktober 2009

Creatie: Dove, de schoonheid van ‘oudere’ vrouwen

Dove toont in een PR-campagne dat vrouwen van 45 jaar en ouder kunnen ‘stralen en gezien mogen worden’. Dove deed dit via een reusachtige projectie van vijf Nederlandse 45-plusvrouwen op het Holliday Inn in Amsterdam. Een schoon staaltje empowerment; je bent goed zoals je bent zeggen de beelden. Bekijk het filmpje op de site van Omroep Flevoland.

woensdag 28 oktober 2009

Nieuws: IBM stimuleert stadsinnovatie

Het grootste deel van de wereldbevolking leeft in steden. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze leefcentra een plek blijven waar mensen zich thuis voelen? Steden zoals Rio de Janeiro. Bogóta en Seoul nemen het voortouw. Door frisse ideeën in te zetten om vervuiling en verspilling tegen te gaan, te zorgen voor schoon en effiënt transport en biodiversiteit te stimuleren. Cities, retought is een samenwerkingsproject van Good Magazine en IBM. Ik juich dit soort ideeën toe.

dinsdag 27 oktober 2009

Discussie november: corporate branding


In deze rubriek poneer ik maandelijks een stelling in de vorm van een quote. Ik maak hier vervolgens een Wrap-up van in de vorm van een artikel. De quote van november is:

“Corporate reputation matters more because brands matter more.”

(Andrew Benett, Good for Business, 2009)

Reageer direct of discussieer mee via Twitter.

zaterdag 24 oktober 2009

Creatie: BCC Held

BCC zet de lijn van duurzaam besef voort. Nu met een commercial met een humoristische ondertoon. Want als de dieren de hoofdpersoon bedanken bekent de held ... ik deed het voor het geld. Maar dat maakt de natuur natuurlijk niet uit. Het gekozen partnership met het WNF is slim gevonden.

Bureau: DDB Amsterdam Categorie: Retail/Duurzaamheid

vrijdag 23 oktober 2009

Nieuws: Fair-trouwen met Fairtrade

Nee, het gaat hier niet om een gewoon huwelijk, maar om het maken van een eerlijke keuze als het gaat om consumeren. Stichting Max Havelaar organiseert van 29 oktober t/m 7 november de Fairtradeweek en roept Nederland op zich te verbinden met Fairtradeproducten. Kijk voor meer informatie met een knipoog en een glas vol romantiek naar de volgende aflevering van Merlot & Chardonnay, een wekelijkse feuilleton van www.bythegrape.com.

Fair-trouwen met Fairtrade from Derrick Neleman on Vimeo.

donderdag 22 oktober 2009

Nieuws: Albert Heijn zet projecten op in probleemwijken

Albert Heijn gaat leerwerktrajecten aanbieden aan jongeren in Amsterdamse probleemwijken. De opzet is werkgelegenheid te stimuleren en criminaliteit in te dammen. Ongeveer 25 jongeren beginnen dit najaar aan een tweejarige proefronde bij de supermarktketen.

Dit meldden de betrokken partijen gisteren vanuit een AH-filiaal in de Amsterdamse Transvaalbuurt. Het winkelbedrijf heeft 43 winkels in 25 zogenoemde aandachtswijken. Minister van der Laan (Wijken) ziet in de supermarktvestigingen een mogelijk middel om de omgeving economisch te laten opleven. De AH-vestigingen in ‘moeilijke wijken in het land moeten met gemeenten en winkeliers samenwerken om de buurt welvarend, veilig en schoon te krijgen. ‘Vanwege de functie van ontmoetingsplek is een supermarkt een belangrijk element in de wijk’, zegt Albert Heijn-topman Dick Boer.

Bewoners van de Transvaalbuurt reageren met gemengde gevoelens op de plannen van de supermarkt en de minister.

Een lid van een lokaal buurtcommité is teleurgesteld over het gebrek aan dialoog over het leerwerkproject. ‘Ga liever met de buurt in gesprek over de opvoeding van jeugd, participatie van kwetsbare groepen en de problemen rond zwervers en krakers’, stelt de buurtbewoner van Marokkaanse afkomst.

Buurtambassadeur Shaddy Abdel-Atty (20) twijfelt of misdaad in de Transvaalbuurt überhaupt uit te bannen is. ‘Overvallen, diefstallen en overlast behoren hier tot de normale zaken.’

Opbouwmedewerker Joke Schoolsma reageert op haar beurt terughoudend op de initiatieven. ‘Alle beetjes helpen, maar ik weet niet hoeveel dit beetje is.’

Bron: Volkskrant, dinsdag 22 september 2009

Boeken: The Social Branding Dogma

Een titel als deze laat je natuurlijk niet snel liggen. Helemaal als het voor jou het ultieme onderwerp bevat. Ik liep dan ook rond met vooruitstrevende gedachten. Dit wordt mijn nieuwe bijbel. Stel mij een vraag over social branding en ik geef je het antwoord. Dit boek bepaalt mijn toekomstige succes als autoriteit op het gebied van social branding. Maar voor grote beloftes geldt, die moeten worden ingelost.

In The Social Branding Dogma wordt social branding gezien als een methode om gedragingen van consumenten direct te beïnvloeden. Het plaats zich in de traditie van sociale marketing en richt zich vooral op het gezondheidsaspect in de samenleving. Wie het boek gaat lezen om social branding in een bredere context te begrijpen komt dus bedrogen uit. Niet te min wordt er een stap in de goede richting gezet. Social branding gaat uit van de kracht van identiteit. Tieners roken omdat ze denken dat het cool is. Studenten drinken omdat dat nu eenmaal hoort bij het student-zijn. Kortom: de gewenste identiteit verleidt mensen tot ongezond gedrag.

Social branding probeert dit gedrag van binnenuit te sturen. Enerzijds door door gebruik te maken van rolmodellen in de focusmarkt (o.a. met behulp van social media als MySpace en Facebook). Maar belangrijker nog door het merk zelf als rolmodel te gebruiken:

“A social brand is developed which, through careful planning, becomes a role model among the focus market and presents a better strategy.”

Om te laten zien hoe dat werkt, reikt de schrijver de door de Rescue Social Change Group gebruikte methode aan. Een strategie die gebruik maakt van de volgende vier stappen:

1. Identiteitsonderzoek

Eerst wordt er gekeken of er een relatie bestaat tussen de veronderstelde identiteit van de focusgroep en het ongezonde gedrag.

2. Merkontwikkeling

Op basis van kwalitatief onderzoek wordt gekeken of het sociale merk genoeg aansluit op de gewenste identiteit van de doelgroep, zonodig wordt hierop bijgestuurd.

3. Experience marketing

Omdat attitudes en overtuigingen over identiteit en gedrag worden gevormd door belevenissen. Wordt een social branding campagne geleid door een gecontroleerde experience waarin het merk het gezonde gedrag presenteert als een betere strategie om de gewenste identiteit te bereiken. De experience moet een consistente merkidentiteit laten zien en de belofte op een eerlijke manier vertalen. Media en promotieteams doen een belofte en een party (voorbeeld) en de rolmodellen (de coolste mensen uit een scène) vervullen de belofte.

4. Het meten van beslissende factoren

Om te garanderen dat het ‘sociale merk’ het positieve gedrag voldoende stimuleert, worden social branding campagnes gemeten met behulp van drie beslissende factoren: identificatie – hoe verhoudt de focusmarkt zich tot de identiteit van het sociale merk; sociale autoriteit – welke waarde wordt door de focusmarkt toegekend aan het gedrag dat het sociale merk propageert; begrip – de bevestiging dat de focusmarkt begrijpt dat dit gedrag leidt tot de gewenste identiteit.

In Nederland is Wie is de Bob? een voorbeeld van een social branding campagne om niet-drinken als cool neer te zetten. De Rescue Social Change Group kwam met een soortgelijke campagne om niet-roken bij jongeren te promoten: Cunc Launch Party. De jeugd werd opgeroepen zich vi te presenteren. De coolsten werden verkozen tot Vip-promotors. De anderen kregen slechts een aankondiging van het feest. De Crunc Launch Party was vervolgens een ultiem voorbeeld van hoe cool niet-roken kan zijn.

The Social Branding Dogma geeft een interessante kijk op het nieuwe begrip social branding. Maar de grote belofte wordt verre van ingelost. Want social branding kan betekenen voor grote merken die positieve sociale verandering willen bewerkstelligen, ligt nog helemaal open. Jammer zou je kunnen zeggen, ik zie het liever als een uitdaging; er valt nog veel te ontdekken.

(Jeff Jordan, The Social Branding Dogma, 2006)